Monitoring en meten tijdens ‘Maintenance for Energy’ event

Op donderdag 22 juni organiseerden het Gebruikersplatform Bodemenergie samen met NVDO en FOME-BES de bijeenkomst Maintenance for Energy.

In het hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r., het meest duurzaam gerenoveerde kantoorgebouw van Nederland, doken zo’n 50 deelnemers deze middag in de wereld van WKO-optimalisatie en energiebesparing.

Jan Frank Mars van Rijkswaterstaat trapte af met een uitleg over regelgeving en verplichte certificering voor WKO-systemen. Hij legde onder meer uit dat het ondergrondse gedeelte van een bodemenergiesysteem (BES) te maken heeft met de kwaliteitscriteria, vastgelegd door stichting SIKB.

Meten met glasvezelkabels
Adri Meijdam van a.s.r. hield een presentatie over het WKO-systeem van de gastheer van het event zelf. Het hoofdkantoor van a.s.r. heeft een energielabel van A++, wat deels te danken is aan haar efficiënt draaiende WKO-systeem. Meijdam gaf ook uitleg over de metingen van het BES met glasvezelkabels, die a.s.r. uitvoert met partner FOME-BES.
Leo Hitzert van Priva vertelde over het monitoren van klimaatinstallaties. Volgens hem is het zaak te monitoren, omdat slecht onderhouden installaties gemiddeld 12% van hun totale energieverbruik verspillen.

Batterij vol zonnewarmte
Huub Keizers van TNO vertelde over het opslaan van energie in de vorm van warmte. Hij gaf uitleg over een unieke warmtebatterij die zonnewarmte opslaat, ontwikkeld door TNO.
Uitleg over het onderzoeksproject FOME-BES kwam van Jelle Buma van Deltares. Het onderzoek heeft als doel met glasvezelkabels de prestaties van WKO-systemen te verbeteren en om na te gaan welke meerwaarde glasvezelmonitoring verder heeft.
Namens FOME-BES was ook Carolien van Hemel aanwezig, directeur van Utrecht Sustainability Institute. Samen met Adri Meijdam van a.s.r., Marian van Asten van de provincie Utrecht en het publiek discussieerden zij door over de vraag waarom je glasvezelmonitoring zou toepassen bij een WKO-systeem.

Lees onder meer de argumenten voor glasvezelmonitoring die ter sprake kwamen in een uitgebreider verslag Deze pagina is alleen voor leden beschikbaar.
Klik hier om te registreren
.

Ook de presentaties van de sprekers kunt u downloaden.

Maintenance for Energy   Maintenance for Energy glasvezelkabel