Belang bodemenergie collectief uitgedragen tijdens Symposium Bodemenergie

De zesde editie van het Nationaal Symposium Gebruikersplatform Bodemenergie, op 28 november, trok meer dan 120 enthousiaste bezoekers. Lees hier een kort verslag.

 

 

Verzekeraar a.s.r. was in zijn zeer duurzame hoofdkantoor in Utrecht traditiegetrouw de gastheer voor het symposium. Behalve een uitgebreide serie presentaties over innovaties en best practices rondom wko-systemen, was er ook de uitreiking van de 5editie van de WKO Duurzaamheid Award.

Adri Meijdam, beheerder WKO en corporate communicatie specialist MVO bij a.s.r., was dit jaar de winnaar van deze eervolle onderscheiding.Lot van Hooijdonk, wethouder in gemeente Utrecht speelde een hoofdrol op deze dag. Zij vertelde over de uitdagingen waar de gemeente zich voor gesteld ziet rondom de uitvoering van het Klimaatakkoord. “Ik ben maar een argeloze wethouder, u weet natuurlijk een miljoen keer meer van bodemenergie dan ik.” Maar de wethouder speelde een actieve rol bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord als lid van de Klimaattafel Gebouwde omgeving. Ook in die omgeving moet Nederland in 2050 van de fossiele energie af zijn. Het is duidelijk dat er tegelijk een verschuiving van taken en verantwoordelijkheden plaatsvindt op het gebied van warmtevoorziening. Het Rijk verplaatst deze naar de gemeenten, provincies en waterschappen, via de regionale energiestrategieën (RES). Dertig regio’s maken hiertoe plannen die niet alleen gaan over elektriciteit, vooral ook over warmte. In de regio’s bepalen de gemeenten wat voor duurzame energie ze te bieden hebben in de regio.

Lees een uitgebreid verslag van het Nationaal Symposium Gebruikersplatform Bodemenergie, met daarin een samenvatting van:  

  • de uitreiking van WKO Duurzaamheid Award 2019 en het oordeel van de jury.
  • de uitleg van Lot van Hooijdonk over de uitvoering van het Klimaatakkoord door Gemeente Utrecht.
  • de 3 presentaties binnen het thema ‘Innovatie in Bodemenergie’; door Niels Hartog van KWR, Kees Wisse van DWA en Casper Boendermaker van BNG.
  • de 3 presentaties binnen het 2e thema ‘Beheer en onderhoud WKO-systemen’; door Henk Looijen van RWS, Annette Swinkels & Mark Netten van Omgevingsdienst Haaglanden en Patrick Theunissen van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied & Bart Roossien van Energygo.
  • de 3 presentaties met thema ‘Optimalisatie van WKO-systemen’; door Marlies Lambregts van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Robert Jan Buunk & Liesbeth van Hilten van IF Technology en Gijs Linthorst van Linthorst Techniek.

Download het verslag hier.