Centrale vraag bijeenkomst Rabobank: hoe benutten we bodemenergie optimaal?

Voor de eerste ‘Op weg naar huis bijeenkomst’ die het Gebruikersplatform Bodemenergie organiseert, waren we te gast bij Rabobank Nederland. Sprekers en deelnemers behandelden daar de vraag hoe we gezamenlijk het maximale kunnen halen uit bodemenergie.

Ruim 40 mensen bezochten deze eerste ‘Op weg naar huis bijeenkomst’. Rabobank Nederland was een zeer toepasselijke gastheer voor de bijeenkomst, met én een eigen wko-systeem én sinds kort in het bezit van Energielabel A.
Jos Waagmeester van IF Technology stelde in zijn presentatie de vraag hoe wko-systemen zijn te verbeteren. Hij durfde buiten de gebaande paden te denken, wat voldoende stof tot nadenken gaf. Heidi Neomagus verwoordde de visie van de gemeente Utrecht wat betreft verduurzaming en bodemenergie. Ook zij dacht na over het optimaal benutten van de capaciteit van het watervoerend pakket.

Grondige monitoring
Wally van Mierlo van Valstar Simonis legde uit hoe zij de gebouwzijde van het wko-systeem van Rabobank Nederland ontwierpen. En hoewel de berekeningen zeer secuur zijn uitgevoerd, bleek de praktijk weer anders dan de theorie. Met grondige monitoring, met Lift software, kon Valstar Simonis ontdekken waarom de TSA aan de bronkant niet optimaal werkte. Fred Ekhart, gebouwbeheerder van Rabobank Nederland, legde de aanwezigen uit waarom Rabobank heeft gekozen voor een bodemenergiesysteem. Daarna vertelde hij hoe ze hun wko-systeem beheren en gaf hij geïnteresseerden een rondleiding langs het bodemenergiesysteem.

Groepsgewijs discussiëren
De deelnemers kregen zelf ook de kans om hun mening en ideeën te ventileren. Na de presentaties gingen zij uiteen om in groepen stellingen en dilemma’s te bespreken. Daar ging het onder meer over de vraag wat organisaties met een wko-systeem zelf kunnen doen om bodemenergie, de werking ervan en het imago, te verbeteren.

Lees hier een uitgebreid verslag van deze bijeenkomst.