EIA-regeling verruimd en vier nieuwe technieken toegevoegd

Ook in 2016 zijn er fiscale voordelen voor bedrijven die energiebesparende maatregelen nemen. In de Staatscourant is op 30 december 2015 een lijst gepubliceerd van technieken die in 2016 in aanmerking komen voor Energie Investeringsaftrek (EIA), de EIA-regeling. Er zijn vier nieuwe technieken aan toegevoegd. Het fiscale voordeel loopt op van 41,5% naar 58% en het EIA-budget is fors verruimd.

Met EIA kunnen bedrijven en organisaties in 2016 maar liefst 58% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Het gaat om investeringen in gebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie en energieadvies die het doelmatig gebruik van energie bevorderen en die aan bepaalde eisen voldoen. De overheid verhoogt het beschikbare budget voor deze tegemoetkomingen van 106 miljoen euro in 2015 naar 161 miljoen euro in 2016.

Technieken toegevoegd
Naast de technieken die in 2015 al op de Energielijst stonden, zijn er in de nieuwe lijst vier technieken toegevoegd. Dit zijn de snelloopdeur voor koel- of vriescellen, een besparingssysteem voor klimaatinstallaties, standairco en zonnepanelen op transportmiddelen. Onder de uitgebreide lijst van overige technieken vallen onder meer investeringen in warmtepompen, zonnepanelen, isolatie en HR-glas, led-verlichting, energiezuinige klimaatregelingen in de tuinbouw, automatische snelheidsbegrenzing voor voertuigen, netwerken voor groen gas en de kosten van energieadvies.

Energielijst op internet
In de brochure Energielijst 2016 van het RVO staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor EIA. Naast een lijst met energiebesparende technieken bevat de brochure Energielijst 2016 informatie over de werking van de regeling. De Energielijst 2016 is tevens te raadplegen op internet via www.rvo.nl/eia. Op deze website zijn ook de officiële publicatie, het digitale meldingsformulier, een zoekfunctie voor de Energielijst, voorbeeldprojecten, nieuwsberichten en het jaarverslag te vinden.