Fréderique Houben (Universiteit Utrecht) wint WKO Duurzaamheid Award

Fréderique Houben van de Universiteit Utrecht, heeft de WKO Duurzaamheid Award 2017 gewonnen. Deze prijs ontving zij donderdag 23 november, uit handen van voormalig minister Jacqueline Cramer, tijdens het Nationaal Symposium Gebruikersplatform Bodemenergie. Houben is taakgroephoofd en programmamanager Energie bij de universiteit. Mede dankzij haar inzet wordt het bodemenergiesysteem bij de Universiteit Utrechts straks een van de grote systemen in Nederland.

Het Gebruikersplatform Bodemenergie – de belangenbehartiger van eindgebruikers met een WKO-systeem – organiseerde de verkiezing voor de WKO Duurzaamheid Award voor het derde jaar op rij. Met de prestigieuze award wil het Gebruikersplatform een WKO-eindgebruiker huldigen die uitzonderlijke inspanningen levert om een klimaatinstallatie met WKO te beheren en die zijn/haar ervaring en kennis bovendien intensief met anderen deelt. Naast een certificaat kreeg de winnaar, evenals de vier andere genomineerden, het eerste exemplaar van het Bodemenergie-schildje uitgereikt. Met dit geëmailleerde schildje kunnen eindgebruikers, eenmaal aangebracht op hun gebouw, klanten, bezoekers of andere stakeholders tonen dat hun pand op duurzame bodemenergie functioneert. De award-ceremonie vond plaats tijdens het jaarlijkse symposium van het Gebruikersplatform op het hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r..

Gebruik bodemenergie neemt rap toe
Jacqueline Cramer, voormalig-minister van VROM, hoogleraar Duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht en ambassadeur circulaire economie, was zichtbaar enthousiast over de uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award. Cramer benadrukte nog eens hoe belangrijk het is dat we de gezamenlijke ecologische voetafdruk omlaag brengen en dat duurzaam denken een vlucht lijkt te nemen. ‘Dat blijkt alleen al uit het feit dat Nederland steeds meer gebruik maakt van aardwarmte en bodemenergie. De afgelopen 5 jaar is de warmteproductie uit bodemenergie met 80% toegenomen’, zei de hoogleraar. Cramer nam uitgebreid de tijd om elke genomineerde te introduceren aan de aanwezigen. Ze lichtte toe waarom zij de nominatie hadden ontvangen en hoe de vijf mensen zich zoal inzetten voor promotie en stimulering van bodemenergie.

Energetisch gekoppelde WKO’s
Fréderique Houben maakt zich sterk voor het grootschalig verduurzamen van de universiteit en de campus in Utrecht. Praktisch betekent dit dat individuele WKO’s hydraulisch en energetisch zijn gekoppeld, waardoor de capaciteit van het energiesysteem sterk is vergroot. Daarbij maakt zij ook gebruik van innovatieve proefprojecten zoals FOME BES. In dit project verbeteren diverse kennispartners hun WKO-systemen met glasvezelkabels. Met de Universiteit Utrecht en andere partijen werkt Fréderique samen onder het motto “alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”.

Vijf genomineerden
De 5 genomineerden waren afkomstig van uiteenlopende organisaties en bedrijven. In willekeurige volgorde droeg de jury dit jaar deze mensen voor:
• Maurice van der Hoorn, eigenaar van Van der Hoorn Orchideeën
• Fréderique Houben, beheerder van de WKO-systemen bij de Universiteit van Utrecht
• Adri Meijdam, beheerder WKO bij a.s.r. in Utrecht, afd. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
• Els Sonnemans, strategisch energie-adviseur bij het Radboudumc
• Sebastiaan Lagendaal, hoofd Facilitaire Zaken & Veiligheid bij de Hermitage Amsterdam

Juryleden
De juryleden bestond dit jaar uit vier onafhankelijke personen: Rinske de Jong en Wouter Wienk, beiden werkzaam bij de RVO, Jan Mimpen van het Rijksvastgoedbedrijf en Dick Westgeest, voorzitter van het Gebruikersplatform Bodemenergie. Eerdere winnaars van de WKO Duurzaamheid Award waren Chris Overes, verantwoordelijk voor een WKO-systeem bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (2015), en Björn Kouwenhoven, exploitatiemanager energie van NS Stations (2016).

Alle genomineerden voor de WKO Duurzaamheid Award 2017
Jacqueline Cramer geeft Fréderique Houben niet alleen de onderscheiding maar ook het eerste exemplaar van het Bodemenergie-schildje voor op het gebouw van een Eindgebruiker.