‘Green Deal’ leidt tot keuze voor bodemenergie bij Amphia Ziekenhuis

Opnieuw is een Nederlands ziekenhuis gegaan voor een warmte koude-opslagsysteem (wko) met warmtepompen. Eind 2019 is de nieuwbouwlocatie van het Amphia Ziekenhuis in Breda geopend. In een ‘Green Deal’ sprak Amphia met Gemeente Breda af zuinig om te gaan met energie, water, voedsel, afval en medicijnen. De keuze is daarom gevallen op bodemenergie (wko) met drie brondoubletten met warmtepompen, wat de CO2-uitstoot met 80% helpt te verminderen. 

De nieuwbouw heeft een vloeroppervlak van 76.000 m2, en daarnaast is 25.000 m² van het bestaande gebouw gerenoveerd. “Voor het energieverbruik zijn geen prestatie-eisen vastgelegd”, vertelt Ralph Postma, lead engineer bij Unica Installatietechniek, in een recent artikel op koudeenluchtbehandeling.nl. “Er waren alleen functionele eisen, dus er is niet gewerkt met een specifieke certificering. Wel heeft Amphia afspraken gemaakt met de Gemeente Breda, in een Green Deal over de CO₂-uitstoot en het toepassen van een wko.”

Warmtepompen in dak-opbouwen
Om het ziekenhuis van koude en warmte te voorzien, is een warmte koude-opslagsysteem met drie brondoubletten aangelegd. “De bronnen zijn gekoppeld aan vier Carrier-warmtepompen met schroefcompressoren met een totaal gezamenlijk vermogen van 2,5 MW. Met de warmtepompen slaan we duurzame koude op in de winter, die we in de zomer weer kunnen inzetten. Om de warmtevraag te beperken, is het gebouw heel goed geïsoleerd en voorzien van driedubbel glas. Zowel de warmtepompen als de luchtbehandelingskasten zijn ondergebracht in dak-opbouwen.”

Lees het complete artikel over het gebruik van bodemenergie in het Amphia Ziekenhuis op koudeenluchtbehandeling.nl.

installatieruimte in de kelder van het Amphia Ziekenhuis Breda

 

 

 

 

 

Installatieruimte in de kelder van het
Amphia Ziekenhuis in Breda
(Foto: koudeenluchtbehandeling.nl)