
Eind januari 2020 vond de 22e editie van de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. Op deze beurs, waar een breed aanbod aan standhouders hun kennis, ervaring en innovaties delen met tienduizenden professionals op het gebied van facility management en gebouwenbeheer, gaf Gebruikersplatform Bodemenergie een aantal lezingen. De presentaties zijn bedoeld om eindgebruikers en gebouwbeheerders inzicht en praktische handvatten te geven op het gebied van verduurzaming van vastgoed.
Als u inlogt op het ledengedeelte kunt u de presentaties van de sprekers bekijken. Hieronder een samenvatting:
Wat zijn de alternatieven voor aardgas ? Wouter Wienk, RVO
Nederland staat aan het begin van de Energietransitie en gaat van het Nederlandse aardgas af in de gebouwde omgeving. Met welke techniek gaan we dan onze gebouwen verwarmen? Welke alternatieven zijn voorhanden en hoe is de ontwikkeling, wat zijn kansrijke opties? Wat als u morgen aan de slag wil om uw gebouw te verduurzamen, wat kunt u dan doen. Besproken worden warmtenetten, groen gas, geothermie, waterstof, bodemenergie.
Hoe kom je tot een besluitvorming voor verduurzaming van vastgoed? Martin van Meijeren, Techniplan Adviseurs
Praktijkvoorbeeld verduurzaming bestaand kantoorgebouw met uitwerking energieconcept. – De verdeling van kosten en baten in verschillende organisatievarianten. NMDA-tarieven, verhouding vaste/variabele energiekosten, BAK, indexering tarieven – De belangrijkste drijvers. Investeringskosten, zekerheid van inkomsten (verkoop energie), robuust ontwerp – De trends en ontwikkelingen die de business case kunnen veranderen. Hoge temperatuur warmtepompen, klimaatverandering, gebieds-WKO’s, etc
Hoe ga je op weg naar ‘Paris Proof’? Adri Meijdam, a.s.r.
In de periode 2013 tot 2015 heeft a.s.r. het hoofdkantoor uit 1974 gerenoveerd en het warmte- en koude opslagsysteem in de bodem flink uitgebreid. Als organisatie wil je zeker weten dat alles goed functioneert. Om die reden heeft a.s.r. een dashboard ontwikkeld -die in het restaurant hangt- die real time de prestaties van het WKO-opslagsysteem weergeeft en een berekening bijhoudt van alle energie die het WKO-opslagsysteem passeert. Deze eenvoudige toepassing helpt medewerkers en bezoekers om een goed beeld te geven van de werking van de WKO en dit dashboard bevordert het proces om het gebouw binnen enkele jaren ‘Paris Proof’ te maken.