Masterclass ‘De alternatieven voor gasloos bouwen’

In Nederland gaan we richting een toekomst zonder aardgas, maar niemand weet hoe die aardgasloze toekomst er precies uitziet. Op woensdag 8 mei gaan we de weg richting een klimaat-neutrale gebouwde omgeving weer verder verkennen.

Dit doen we in samenwerking met VGME tijdens de Masterclass ‘De alternatieven voor gasloos bouwen’ in ‘De Rotterdam’.

Wouter Wienk, adviseur bij RVO, geeft een overzicht van de alternatieven voor aardgas. Per alternatief stipt hij aan wat de gevolgen ervan zijn voor het klimaatakkoord. Wat is de opgave en wat zijn de alternatieven?
Kees Willemse, Principal Business Director Energy TNO, vertelt welke kansen er zijn om bedrijventerreinen te verduurzamen volgens een collectieve en lange termijn aanpak. TNO heeft diverse instrumenten ontwikkeld om die verduurzaming vorm te geven.

Rol van geothermie en business cases voor wko
Saskia Hagedoorn, directeur van Hydreco, gaat in op de wereld van geothermie en vertelt welke rol geothermie kan spelen bij het verduurzamen van vastgoed.  
Vervolgens geeft Rik Molenaar, adviseur bij Techniplan, een toelichting op de business cases voor bodemenergie, de belangrijkste ‘drivers’, de verdeling van kosten en baten in verschillende organisatievarianten en de trends en ontwikkelingen die de business case kunnen veranderen.

Wie betaalt de rekening?
Tanju Özel, directeur techniek & operatie bij HVE, gaat in op de vraag wie de rekening van de verduurzaming eigenlijk betaalt. Özel benoemt verschillende financieringsmodellen die de energietransitie betaalbaar kunnen maken, zowel voor woningen als voor utiliteit.

Rondleiding wko-systeem Maastoren
Na afloop van de presentatie kunt u een bezoek brengen aan de klimaatinstallatie met bodemenergie van de naastgelegen Maastoren, het hoogste gebouw van Rotterdam. De rondleiding en de introductie daarop worden verzorgd door Rik Molenaar van Techniplan.

Voor leden van het Gebruikersplatform Bodemenergie en VGME is deelname gratis. De Masterclass duurt van 13.30 tot 18.30 uur. Aanmelden kan via deze pagina