‘Er valt geld te verdienen met een wko’, zegt Björn Kouwenhoven

Volgens Björn Kouwenhoven hoeft een eigenaar of exploitant van een gebouw met een bodemenergiesysteem geen verstand van techniek te hebben om zijn Warmte Koude Opslag (wko)-installatie met een goed rendement te laten functioneren. Kouwenhoven is senior-adviseur Energie bij NS Stations.

‘De crux zit hem in de uitgangspunten die je bij het ontwerp vaststelt’, vertelt hij in een uitgebreid interview met Gebruikersplatform Bodemenergie. ‘Vraag de ontwerpers om de input en output vast te leggen en er een financieel model onder te hangen. Dat kun je met maximaal 5 KPI’s goed monitoren. Koppel je dat aan een goed onderhouds- en beheercontract dan kun je redelijk zorgeloos de vruchten van de installatie plukken.’

Meten en monitoren
Kouwenhoven adviseert verder de energiebesparing te vertalen naar euro’s om grip te krijgen op het functioneren. Kouwenhoven: ‘Een productiebedrijf of een industrie accepteert toch ook niet dat men een machine ontwerpt en ontwikkelt en wel weet hoeveel hij kost, maar niet hoeveel hij jaarlijks oplevert?’. Volgens de senior-adviseur Energie vraagt deze methode wel een grote toewijding, maar hoef je geen techneut te zijn. ‘Waar het om gaat is meten en monitoren. Doe je dat goed en gericht, dan kun je met een WKO geld verdienen.’

NS richting klimaatneutraal
De Nederlandse Spoorwegen zijn een enorme operatie gestart om haar bedrijfsactiviteiten 100% klimaatneutraal te maken. Vandaar dat NS Stations investeert in duurzame warmte- en koudeopwekking. Onder praktisch elk groot station dat wordt gerenoveerd, wordt een WKO-systeem aangelegd.

Bent u lid van Gebruikersplatform Bodemenergie, download en lees dan het uitgebreide interview met senior-adviseur Energie Björn Kouwenhoven.