Succesvolle proef verhoogde opslagtemperatuur bodemenergie bij Koppert Cress

Een vierjarige proef waarin een verhoogde opslagtemperatuur werd toegepast in een WKO-systeem bij Koppert Cress is succesvol verlopen. Dat bericht het nieuwsmedium Onder Glas op haar website. Tijdens de proef verhoogde de innovatieve kwekerij de injectietemperaturen van het bodemenergiesysteem naar 40 tot 45°C. Hierdoor verbeterden de prestaties van het Open Bodemenergiesysteem (OBES-)systeem flink, daalde de CO2-uitstoot aanzienlijk en verminderde de thermische onbalans.

Techneut Bart van Meurs van Koppert Cress is blij met de resultaten van de proefpilot. “Dit biedt perspectief voor zowel andere bedrijven met een WKO-systeem als ook voor de verduurzaming van de totale glastuinbouwsector.”

Verbeteringen
Van Meurs vertelt in het bericht bij Onder Glas dat de resultaten van de proef bij Koppert Cress binnen de glastuinbouw voor een nieuwe impuls kunnen zorgen van het gebruik van open bodemenergiesystemen. Tijdens de pilot, die van 2016 tot 2020 draaide, steeg het rendement van het WKO-systeem met 10%. Bovendien nam de CO2-uitstoot af met 70% en daalde ook de benodigde hoeveelheid water in de bodem voor de verwarming sterk. “De COP van het systeem steeg daardoor tot een getal tussen de 5 en 6”, zegt Van Meurs. “Dat betekent dat elke kilojoule elektriciteit resulteert in 5 à 6 kilojoule aan warmte-energie. Zowel bedrijfseconomisch als voor de verduurzaming is dat een heel mooi resultaat.”

Bijeenkomst
Tijdens de proefpilot organiseerde het Gebruikersplatform Bodemenergie in 2019 een bijeenkomst bij Koppert Cress. Deze bijeenkomst stond in het teken van middelhogetemperatuuropslag (MTO) en hogetemperatuuropslag (HTO). Van Meurs deelde tijdens dat event als spreker al de ervaringen die hij door de proef opdeed met MTO. Het verslag van deze bijeenkomst kunt u hier downloaden.