Uitgebreid verslag Nationaal Symposium 2017, 23-11-17

Tijdens het Nationaal Symposium Gebruikersplatform Bodemenergie op 23 november benadrukte voormalig-minister Jacqueline Cramer dat duurzaamheid een vlucht lijkt te nemen. ‘Dat blijkt alleen al uit het feit dat Nederland steeds meer gebruik maakt van aardwarmte en bodemenergie. De afgelopen 5 jaar is de warmteproductie uit bodemenergie met 80% toegenomen’, zei Cramer. Daarna ging zij over op de uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award 2017.

Cramer zette de vijf genomineerden van de WKO Duurzaamheid Award 2017 elk in het zonnetje door toe te lichten hoe zij zich inzetten voor promotie en stimulering van bodemenergie. De genomineerden van dit jaar waren Maurice van der Hoorn, Fréderique Houben, Adri Meijdam, Els Sonnemans en Sebastiaan Lagendaal. De Award ging uiteindelijk naar Fréderique Houben van de Universiteit Utrecht.

Bodemenergie-schildje
Cramer overhandigde de winnaar van de Award ook het allereerste bodemenergie-schildje dat Gebruikersplatform Bodemenergie ontwikkelde. Door dat op het gebouw te bevestigen, kunnen eindgebruikers en beheerders van een WKO-systeem iedereen laten zien dat zij bodemenergie benutten.

Verslag Symposium
Na de feestelijke uitreiking waren er inhoudelijk interessante presentaties over het voorraadbeheer van WKO-systemen, over verschillende mogelijkheden van regeneratie, en één over optimalisatie van klimaatinstallaties met de WKO-scan van het Gebruikersplatform Bodemenergie.
Heeft u het 3e Nationaal Symposium gemist of wilt u nog eens ophalen wat de sprekers hebben verteld, download dan hier het uitgebreide verslag.
Als lid van Gebruikersplatform Bodemenergie kunt u ook de hand-outs zien van de presentaties. (die met datum 2017-11-23).