Uitgebreid verslag workshop Omgevingsdienst IJmond, 30-5-18

Op 30 mei organiseerde Omgevingsdienst IJmond een workshop in hun gebouw. Zij delen dat pand met de gemeente Beverwijk, samen maken zij gebruik van het aanwezige wko-systeem. 

Peter Groot, teamleider bedrijfsbureau van de Omgevingsdienst IJmond, gaf de presentatie ‘Van idee naar een wko-systeem in (on)balans’. Hij vertelde dat er al snel een onbalans ontstond nadat het wko-systeem werd aangekoppeld, en Groot verklaarde waaróm dat gebeurde. De Omgevingsdienst IJmond schakelde Techniplan in om de onbalans te helpen herstellen. Rik Molenaar van Techniplan gaf 4 oplossingsscenario’s. Lees in dit uitgebreide verslag van de workshop hoe het systeem in onbalans kwam, én hoe het weer goed is gekomen.

Met bodemenergie naar Energielabel A
In 2023 moeten alle gebouwen vanaf 100 m2 in Nederland minimaal Energielabel C hebben. In 2030 moet dat zelfs label A zijn. Paul Gerats, adviseur bij Sweegers en De Bruijn, vertelde in zijn presentatie hoe bodemenergie daarbij kan helpen. Wie op een goede en kosteneffectieve manier het gebouw naar een Energielabel A wil brengen, kan bijna niet zónder bodemenergie. De presentatie van Gerats gaf een zeer reëel beeld van de enorme inspanning die nodig is om Energielabel C of A te halen. Lees meer over Gerats’ presentatie in het uitgebreide verslag van de workshop.

Als lid van Gebruikersplatform Bodemenergie kunt u ook de hand-outs zien van de presentaties. (die met datum 2018-5-30).