WKO gemeente Schijndel werkt goed onder één partij

In 2004 besloot de gemeente Schijndel om het nieuwe cultureel centrum ‘t Spectrum aan te sluiten op een WKO-systeem. Dat was, zeker in de eerste jaren, geen succes. Verschillende installateurs en andere partijen kregen het probleem niet opgelost. Dit lukte pas toen één partij verantwoordelijk werd voor het beheer en de regeltechniek van de WKO – en klimaatinstallatie.

Ommekeer
Een greep uit de problemen die het WKO-systeem ondervond: foute software van de pompen, verkeerd geïnstalleerde kruising en de warmtepomp had een defecte druksensor. De ommekeer kwam toen ’t Spectrum besloot om de regie voor de regeltechniek voor het totaal bij één partij neer te leggen. De crux ligt dus bij het uitgangspunt om het klimaatsysteem en de WKO als één installatie te beschouwen.

Demarcatielijn
‘Wij kunnen nu concluderen dat we vanaf de start de fout hebben gemaakt om met een gescheiden systeem te werken, waarbij er een demarcatielijn liep tussen bronzijde en gebouwzijde. De verschillende partijen wezen naar elkaar als er storingen waren. Als gebruiker zaten wij ondertussen met een probleem’, zegt Hans Fassbender, als accommodatie manager verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen in ‘t Spectrum.

Door alle verbeteringen, met name wanneer het systeem moet verwarmen, was er in 2015 voor het eerst een koude-overschot in de bodem.