Combinatie wko en stadswarmte voor energie Leidsche Rijn Centrum

Een combinatie van wko en stadswarmte zorgen voor de energievoorziening in het onlangs geopende Leidsche Rijn Centrum in Utrecht. De collectieve energieopwekkings- en distributie installatie, EODI, bestaat uit onder andere twee energiecentrales met zes bronparen, warmtepompen, afleverstations voor de kantoren en afleversets voor de winkels en woningen. 

ENGIE heeft de laatste twee jaar gewerkt aan het ontwerp en de bouw van de energievoorziening in de wijk. ENGIE is ook mede-investeerder in Leidsche Rijn en de energieleverancier is de komende 30 jaar verantwoordelijk voor de exploitatie van de energievoorziening. Met deze integrale duurzame energievoorziening verwarmt en koelt ENGIE in totaal 38.000 m² aan winkelruimte, 10.000 m² kantoorruimte en 750 woningen. De systemen zijn ontworpen op reductie van CO2-uitstoot en maximale leveringszekerheid.

Combinatie wko en stadswarmte
ENGIE levert duurzame warmte voor verwarming, warmte voor het bereiden van warmtapwater en koude voor comfortkoeling. De warmtepomp wordt gebruikt voor lage temperaturen en koude levering in combinatie met opslag van koude voor later verbruik. Aanvullend wordt stadswarmte ingezet voor de hogere temperaturen in de koude periodes.

Geen voorzieningen op daken
In het ontwerp van het systeem heeft ENGIE vanaf de start rekening gehouden met alle stakeholders in de omgeving. Zo is er in samenwerking met Eneco gezocht naar de optimale combinatie van duurzame bodemenergie en stadswarmte. Het voordeel hiervan is dat er geen installaties nodig zijn op de daken van de gebouwen. Die zijn visueel onaantrekkelijk en maken geluid.

Dit bericht stond eerder in iets andere vorm op duurzaamgebouwd.nl.
Foto: Leidsche Rijn Centrum