Workshop ‘Duurzaamheidsperspectief van ondergrondse warmteopslag’

Op 4 juni organiseren we een workshop bij Koppert Cress in het Westland. Dit tuinbouwbedrijf maakt op een héél onderscheidende manier gebruik van bodemenergie: het past Hoge Temperatuur Opslag (HTO) toe en onttrekt warmte aan alles wat een bijdrage kan leveren, zoals lucht, water, de motoren in de koelcel, het kantoor en de kas.

Robin Schaap, bestuurder bij Koppert Cress en voorzitter van de warmtecoöperatie Polanen, vertelt over de duurzaamheidsambities van het tuinbouwbedrijf. Zijn collega Bart van Meurs en John van der Sande, projectleider bij Certhon, bespreken de details van het, richting fossiel-vrije bedrijfsvoering, energiesysteem bij Koppert Cress.

Historische context
Een historische context van warmte-opslagprojecten krijgt u van Benno Drijver, adviseur IF Technology. Hij laat zien dat er met ondergrondse warmteopslag al enkele decennia ervaring is, ook in Nederland. Niet alleen met lage temperaturen maar ook middelhogetemperatuuropslag (MTO) en hogetemperatuuropslag (HTO).

Effect op de bodem
Peter Oerlemans van IF Technology en NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologisch Onderzoek) vertelt over de effecten die HTO kan hebben op de ondergrond. NIOO slaat al sinds 2012 warmte op (45oC) en heeft metingen verricht aan onder meer de bodemtemperatuur. Oerlemans presenteert en analyseert deze meetresultaten.

Onzekere energievraag
Dr. ir. Martin Bloemendal, onderzoeker bij KWR/TUDelft, gaat in op hoe het tuinbouwbedrijf omgaat met onzekerheden. De energievraag van gebouwen is in zekere zin namelijk onzeker, en Bloemendal bespreekt hoe je dit bij warmteopslag-projecten kunt doen.

We besluiten de middag met een netwerkborrel en u kunt een kijkje nemen in de technische ruimte met de wko-installatie van Koppert Cress.

Voor leden van het Gebruikersplatform Bodemenergie is deelname gratis. De workshop duurt van 13.30 tot 18.30 uur. Het hele programma kunt u hier bekijken, aanmelden kan via deze pagina